fredag 28 mars 2014

Boca 2007 (Castello Conti)


Conti har seglat upp som en av de absoluta favoriterna på vår nordpiemontesiska vinhimmel. Vi har nyligen sänkt ett par flaskor vardera av dels den rena nebbiolon Flores 2012 och den numera druvrena croatinan Zingara 2012. Mycket läckra viner med lika delar edge, traktstypicitet och charm. Stilen ligger åt det lite ruffiga men naturligt vackra hållet, ingen kosmetika och inget tillgjort och tillkrånglat här inte. Båda helt osvavlade och mycket liten produktion, vi snackar 2-300 6-pack av Flores och dryga 100 av Zingara.
Vi har tidigare blivit väldigt förtjusta i deras Boca, gärna med lite ålder - 96:an har gjort oss lyckliga vid ett flertal tillfällen och en 89:a som provades på Sturkö var närmast sensationell. Det ska bli riktigt kul att få stifta bekantskap med den här ynglingen.

2007 var ju ett varmt år även uppe i det nordligaste av Piemonte, något som i allmänhet betraktas som en fördel här där druvorna behöver all klimatförändringspimpad sommarvärmehjälp de kan få för att mogna ut riktigt. Contis boca görs på 75% nebbiolo, 20% vespolina och 5% uva rara från två odlingar; sandiga Motto Grande och kalkrika Cappelle, på sammanlagt en hektar och en altitud på cirka 450 m ö h. 3-4 veckors maceration och lång (3-4 år) lagring på botti.

Härligt, livgivande, stramt, sprittande, seriöst, saftigt, dansant, djupt, läskande, älskvärt och alldeles förbannat gott. Lite luft skadar förstås inte men sedan vinet väl fått dra ett par djupa andetag bjuds man sannerligen på en skön och makalöst vacker resa. Mineraler, tanniner och syra i lika höga staplar, rungande balans. Frukten är frisk och liksom rödlätt, men ändå mogen och kolossalt ren och väldefinierad. En grillad entrecote och en rotsaksgratäng med fjolårskantareller fungerar finfint till att möta upp och bjuda lite motstånd. Bocan liksom nästlar sig in i varenda vrå och genomväver varje tomrum i anrättningens smakspektrum och bidrar med såväl stadig ryggrad som sirligt finlir vid matbordet.
Kommer att åldras med behag med många år framför sig men livsfarligt läckert redan nu.
Ett vin helt i min smak.

295 DKK hos Cibi e Vini.

Inga kommentarer: