fredag 12 oktober 2012

Pittnauer och Pinot-Pitstop


Väl hemkomna, efter en lång och intensiv dags safari i den köpenhamnska vindjungeln, korkar vi upp en St Laurent Dorflagen 2010 från vår österrikiska favoritbiodynamiker Gerhard Pittnauer - Gols, Burgenland.  Det här är ljuvligt drickbara grejer med både rusticité och elegans som excellerar till en rejäl bit cantal och ett supersaftigt stenugnsbakat surdegsbröd på ölandsvete från mästerknådaren Claus Meyer.

St Laurent är i allmänhet något ruffigare än sin snudd på blåblodiga kusin pinot noir men Pittnauers instegsvariant har gott om charm, direkthet och är dessutom flyhänt elegant med sin viga lätthet i steget. Syrorna är matvänliga men vinet funkar utmärkt på egen hand, en rund och polpös frukt håller emot och avsaknaden av tanniner gör att det obehindrat glider ner i generösa klunkar - ett vin att ha lådor av i källaren. Vi föll handlöst för 09:an och intrycket består med den nya årgången. Finns hos Østerreich Vin på Esplanaden.

Bilen var således oroväckande full av österrikiskt och amerikanskt (efter besök hos Bergman Vin i Kokkedal) när det var dags att återupprätta handelsbalansen med ett stopp hos Cibi e Vini innan vi anträdde vin-Köpenhamns svar på Jake & Elwood Blues' - Carlo Merollis och Fabio Simoncinis - pinotprovning: Pinot nero - the Italian way, i Dansk Forfatterforenings lokaler på Strandgade i Christianshavn. En synnerligen carloesque och fabioesque tillställning i en paradlägenhetsliknande lokal belamrad med stuckatur och takmålningar, ackompanjerad av god och rustik mat samt, förstås, en imponerande uppställning nord- och centralitalienska pinoter serverade i på tok för små bistroglas, enligt devisen: "En pinot nero som lyckas prestera stordåd i det här trånga utrymmet måste vara fullkomligt fantastisk i en rejält tilltagen kupa".



En elegant i församlingen som lyckades veckla ut sin pinositet med bravur i glaset var Elisabetta Dalzocchios Pinot Nero Vigneti delle Dolomiti 2008 från Rovereto (Trentino) som känns angelägen att bekanta sig närmare med framöver. Likaså är Pinot Nero Filari di Mazzon 2010 från Ferruccio Carlotto i Ora, Bolzano (Alto Adige) som har ett mörkare uttryck men samtidigt mer av ett ungdomligt bett, ett vin som vi tänker gå vidare med.

Bland piemonteserna var det Cascina Baricchis Brigante Pinot Nero Langhe 2004-2006 som lyckades förmedla druvan snarare än enbart det geografiska urspunget på ett formidabelt sätt. Särskilt 2004:an visade upp en komplex näsa och superb balans och i fråga om prisvärde är det här förstås ett klipp: Den lite bångstyrigare, men ack så ämabla 2006:an kan fås för fyndiga 124 pistoler!
Giulia Negris pilotpinot Pinot Nero Langhe 2010 har rikligt med La Morra-tanniner och ett schwung i syrorna som berättar om terroir och smakmässiga ideal som är sprungna ur barolista-traditioner, medan Monferrato-producenten Colombo lyckas bättre med att få den knixiga druvan att blomma ut och exponera sig på mera traditionellt manér i sin Apertura Monferrato Rosso 2009.

Den toscanska fanan hölls högst av Podere Fortuna med slanka och eleganta Coldaia Pinot Nero 2009 men kanske framförallt den majestätiska MCDLXV Pinot Nero 2009 som trots sin ungdom ståtade med massor av komplexitet, men där en rymlig bourgognekupa och rejält med luft förstås hade lyft helheten till oanade höjder. 

Kalastrevlig tillställning med massor av vederbörligt hygge, grymma viner och imponerande pigga och fräscha gentlemän som stod och hällde sina viner med glatt humör, trots att de bara några timmar tidigare kommit hem från sin Sverige-turné.





7 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Tack för rapporten. Det grämer mig en hel del att jag missade pinotprovningen. Jag gissade nästan att Dalzocchio skulle falla dig i smaken. Efter Fabios provning i lördags gjorde jag också en notering om att inte missa Carlottos pinne. Hennes lagrein var riktigt bra och på din beskrivning låter det somm att båda vinerna är samma andas barn. Jag blir lite förvånad över beskrivningen av Brigante. Trodde den var ett riktigt monster och väldigt atypisk.

Italienska viner sa...

Carlottos Ora in ora Lagrein var också mycket bra och åkte med hem. Pinoten var tuffare och tajtare än exempelvis Dalzocchio, men förstås också två år yngre.

Jag blev också mycket häpen över Brigante. Liksom du har jag också trott att den var allt annat än elegant och pinotesque. PN verkar vara Natale Simonettas forte, även om jag också är mycket förtjust i hans ytterst lättälskade dolcetto.

/Patrik

Piu Rosso sa...

Hej Patrik! Lyder ligeså herligt som man kunne forestille sig, tak for rapport!
09'eren var også min favorit blandt de tre coldaia-årgange sidste år - herlig ung struktur. Carlottos Mazzon var jeg også meget glad for i 08-udgaven, interessant at Fabio er begyndt at tage dem hjem! Dalzocchio og Negri er absolutte must-try, tak for anbefalingerne.

VH Niels

Lessrof sa...

Vilken heldag! Lite kompensation för slutsåld Mastroberardino...
Provade Brigante 2004 i vintras och blev inte alls imponerad. Massor med rostade fat och knappt någon frukt att hitta. Undrade om det var en pinot överhuvudtaget. Låter som två helt olika viner när man läser din beskrivning.
Däremot Coldaia 2006 var bra.
Hade varit kul att prova igen.

Italienska viner sa...

Lessrof - Mina förväntningar på Brigante låg ungefär i nivå med din återgivning men jag upplevde faktiskt alla tre årgångarna som snyggt fatade. Kanske är det här ett vin som klarar den alltid förrädiska massprovningssituationen med bravur, - där flera andra unga och oluftade italopinoter känns lite snåla och ogina visar Brigante framfötterna. Jag tänker definitivt prova på hemmaplan för att vara på den säkra sidan.

Niels - Dalzocchio och Negri är två bra viner som befinner sig på var sin ände av pinot-skalan - elegans/kraft.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Låter som en härlig tillställning! Onsdagen i Stockholm var också riktigt lyckad (rapport kommer). Var Alessandro Brogi och Andrea Paoletti med på provningen i Köpenhamn?

Italienska viner sa...

Stockholmsgiget lät lyckat! Ingen Brogi eller Paoletti på Dansk Forfatterforening.
För övrigt tur att ingen dansk nöp Nobel-priset i torsdags - var skulle vi då blivit av med alla pinoterna?! ;)

/Patrik