onsdag 7 juli 2010

Porta del Vento 2008


Vi hade sett fram emot att få prova Porta del Ventos flaggskeppsvin Saharay ikväll men det visade sig vara slutsålt hos Enoteca i Köpenhamn. På avbytarbänken hittar vi istället den konventionellt framställda lillasystern som heter rätt och slätt; Porta del Vento. Saharay är ju ett vin vars tillverkning inbegriper metoder där vinmakarens avsikt är att påverka processen så lite som möjligt. Detta innebär, exempelvis; spontanjäsning på skalen i öppna kar utan temperaturreglering. Tanken är att vinet ska spegla terroir och lokal tradition samt lyfta fram det rena druvmaterialet på ett sätt som "konventionella" viner aldrig kan.
Porta del Vento 2008 är däremot jäst i temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål där det också fått ligga till sig i sex månader innan buteljering. Således ett "konventionellt" vin och inte en riktigt värdig ersättare. Druvan är dock catarratto bianco till 100%, liksom i Saharay, och vinmakaren Marco Sferlazzo är certifierat organisk och använder, med andra ord, sig inte av konstgödning, insektsbekämpning eller bevattning. Han lägger stor vikt vid begreppet "biodiversità" och använder sidoodlade grödor och bin som hjälp i sitt arbete.

Vi ser ett riktigt ljust, nästan sprött, vin i glaset. Doften är lite blyg i början men en del syrliga päron, lite lätt rök och varmt däckgummi kan vi notera. Frukten är väldigt lätt och frisk, ett resultat av höghöjdsodling på 600 m ö h, men röjer sig till sist och bjuder fram passionsfrukt, färsk ananas, grapefrukt, lime och krusbär. Återigen kunde vi lika gärna vara i Loire som på Sicilien fast denna gången snarare i Sancerre än i Vouvray.
Syrorna är i absolut världsklass, höga och vackra precis på gränsen till småvassa - tänk någon som lirar glockenspiel på istappar. Frukten är riktigt lysrörsvit och bjuder ut sig för våra grillade spiedine di gambero.
Det här kostar 125 DKK, liksom tidigare provade Maquè, och vi fyller definitivt på förrådet.

(17p/20)

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Porta del Vento later ju som en producent i min smak. Far bli ett besok hos entoteca a det snaraste.

Italienska viner sa...

Likt sirenerna på Anthemoessa lockade vi in Ingvar i fördärvet med vår sköna sång...

Detta är rakt upp på din allé, mycket trevlig producent och d:o druvbekantskaper.

Hur är det, du fryser inte precis ihjäl där nere?

/Patrik