lördag 3 juli 2010

Langhe Nebbiolo 2006 (Burlotto)


Il Commendatore, Giovan Battista Burlotto, tillhör en av de mest legendomspunna vinmakarna i Langhes historia. Redan under andra halvan av 1800-talet började han ange cru, "chateau" och årgångar på sina viner från Bricco Monvigliero och Cannubi, detta i en tid när nästan allt vin från Barolo såldes i bulk på stora fat. Han har spelat en central roll i att bygga upp fundamentet till det rykte som vinerna härifrån har idag.
Företaget är fortfarande familjeägt och producerar idag c:a 60000 flaskor om året varav 25-30000 barolo, 10000 pelaverga och resten dolcetto, barbera och Langhe nebbiolo. Nebbiolon odlas på backarna i Verduno som gränsar till La Morra och delar jordmån med vinerna därifrån. Alla som känt på den extremt finkorniga St Agata-märgeln kan lätt identifiera tanninkänslan hos vinerna härifrån - silkigt och elegant.
Langhe nebbiolon är traditionellt framställd med 15 dagars maceration och två och ett halvt års lagring på stora (3500-5000 l) slavonska fat.

Vi slår upp ett ljusrubinrött vin med en lätt blåton i centrum trots försiktiga tegelreflexer i periferin. Redan inledningsvis är doften rik på tjära, rök, mineral, pingvinlakritspastiller, flinta och skumgodis. Efter lite luft kommer målarburken fram och frekventa pustar av seltzerstick som pyser till i näskanalen. Frukten är röd men har inte riktigt mognat fram ännu utan ligger en bit ner i doftstapeln, potentialen finns där men lite ytterligare vila lär nog göra susen.

Ett ganska friskt vin med en förhållandevis lättsam tanninstruktur - tillgänglig och lättgillad. Syrligheten jobbar fint tillsammans med frukten och tar sig inga onödiga friheter. En lätt alkoholhetta kan skönjas men etiketten lovar måttliga 13,5%, månne någon grad för hög serveringstemperatur? Ett solitt vin där den enda invändningen får bli att smakprofilen kanske är en smula anonym. Det som lever kvar längst i glaset är mineraliteten och den håller intresset vid liv även efter maten.
Atomwine är dansk importör och kränger för 109 DKK.

(16p/20)

Inga kommentarer: