måndag 7 juni 2010

Montescudaio Rosso 2006 (Sorbaiano)


En nästan okänd DOC-appellation mellan Livorno och Maremma, ett stenkast från Bolgheri, inrättad redan 1976 med färre än 200 odlare. I Fattoria Sorbaianos version blandar man 80% sangiovese med 10% montepulciano och 10% malvasia, lagring på rostfritt och därefter direkt i flaska.

Tämligen mörkt röd med lätt violett aura. Doften är omedelbart sötfruktig och generös med mandel och björnklister. Körsbär i alla former och trevliga kryddtoner passerar revy.
Fyllig i munnen med mycket fruktighet och matvänliga tanniner, druvtypisk syrlighet med ett fint sting i eftersmaken som dock är lite kort.
Vi bakar smaskig pizza med prosciutto och vinet trivs bra med basilikans kaneltoner och den lite brända karaktären i dinkelbottnen men detta är nog ett riktigt schysst grillvin och hade troligen excellerat i sällskap med Webern. Carlo Merolli sålde för 55 DKK i vintras.

(14p/20)

Inga kommentarer: