måndag 17 maj 2010

Vit & Röd Bourgogne med Munskänkarna

Vi har återigen besök från andra sidan sundet. Den här gången är det Lars Møller från The Wine Company i Vanløse, Köpenhamn som susat över bron i sin lilla knallgula Chevrolet Matiz. Företaget anordnar den omåttligt populära Rhône-festivalen, som i år går av stapeln den 18 september, och har utöver Rhône även Australien och Bourgogne som sina specialiteter.
Lars har plockat med sig tre vita och tre röda viner från Bourgogne som ska provas och avnjutas till hummerbisque respektive ankbröst med apelsinsås och potatiskaka.


Nicholas Maillet, Macon-Verzé Le Chemin Blanc 2007 (95 DKK)
Vinmakaren Nicholas Maillet är 37 år och tog över gårdens 50-100-åriga stockar efter sin far 1999. Han är ekologiskt certifierad och vinet är 100% chardonnay från den kalkdominerade jordmånen.
Ljust halmgult med en frisk grönäpplighet och lite diskret brödiga toner. Läcker citruskavalkad med grapefrukt och lime som huvudattraktion men även en sötare apelsinton i bakgrunden. Mineraliteten är påtaglig med våta stenar och musselskal.
Frisk och ganska lätt struktur i smaken, fin balans mellan frukt och syra. 2007 betecknar Lars som lite av en restaurangårgång och menar att detta är lämpligt för konsumtion nu.
Ett mycket trevligt vin och jag måste säga att priset är oerhört tilltalande, jag som trodde att det var omöjligt att fynda i Bourgogne.


Domaine Bachelet-Monnot, Puligny-Montrachet 2007 (210 DKK)
Mark och Alexandre Bachelet är 26 resp 28 år och räknas som rising stars i Bourgogne. Deras farfar startade Bernhard Bachelet et fils i Chassange och deras far hjälpte dem att starta domainen i Dezizes-les-Maranges 2005. Man gör hela två stycken grand cru, två 1 cru och tre röda viner, vi ska prova deras Puligny-Montrachet som varit i kontakt med 40-45% ny ek.
Något ljusare gul med lätta grönstick. En hel del fattoner i början-vanilj, honung och rostat majs. Trevliga citruspustar, gott om mineralitet med nästan lite metalliska övertoner.
Syrorna är tydligt markerade och eftersmaken är lång och fyllig med en del sälta i svansen.
Lite för påtaglig fatkaraktär för att jag ska gå igång på det men tvivelsutan ett välgjort och intressant vin.


Henri Gouges, Nuits Saint Georges 1.Cru La Perriere 2005 (439 DKK)
Domaine Henri Gouges är en av Nuits Saint Georges´äldsta domainer. Idag har man 14,5 ha vinmark och det är kusinerna Christian och Pierre Gouges som driver det hela.
La Perriere är ett ovanligt vin med en liten produktion på c:a 2000 flaskor, druvan som används är en muterad albinovariant av pinot noir med grönt skal.
Färgen är halmgul och doften skvallrar direkt om en generös frukt, blommighet och lite vaxiga sidoaromer, påminner om något vitt Rhônevin i stil med Condrieu eller vit Hermitage.
I munnen är det en annan femma, här skulle det kunna vara ett rött vin med lite tanniner, djup frukt och ingen mineralitet. Lång och komplex eftersmak med lite rökaromer.
Mycket spännande att prova men knappast något man kommer att söka upp igen.


Dominique Laurent, Bourgogne Cuvée Numero 1 2007 (115DKK)
En konditor från Paris som kom till Bourgogne på 80-talet och började göra ekstinna fruktsoppor som blev enormt framgångsrika i USA på 90-talet. Dominique Laurent har ett stort nätverk av vinbönder i många olika appellationer som han handlar av och idag även ett eget tunnbinderi som håller mycket hög kvalitet. Vi ska prova en enkel bourgogne rouge som bara legat på 20 % ny ek.
Ljusrött skimmer med god transparens. Ymnig fruktighet - jordgubbar och ljusa moreller. Ett uns volatilitet med limstift och terpentin. Rätt så mycket söta vanilj- och honungstoner.
En riktigt slank kropp med fin syrlighet - inget komplicerat men trivsamt och rättframt.


Domaine des Clos, Beaune 1.Cru Champs Pimont 2005 (199 DKK)
Producent med anor från 1160 beläget i Vosne-Romanée. Grégoire Bichot har ägt egendomen sedan 1995 och har idag 5 ha odlingar i Beaune och Nuits Saint Georges.
Rejält mycket mörkare och tätare än det förra glaset. Doften klingar piemontesiskt med målarpyts, körsbär och bittermandel. Frukten är mörk och fyllig och tvinnas samman med den fuktiga höstskogen till en riktigt njutbar doftkorg. Apelsiner, korinter, sucat och kanel susar i bakgrunden.
Smaken är framledd av en läcker syra och en del tanniner som harmonierar utmärkt med den fina frukten och skapar ett läskande, friskt helhetsintryck. Ett vin i utmärkt balans just nu men som säkert kan ligga länge.


Domain Fourrier, Gevrey-Chambertin 1.Cru Combe Aux Moines 2007 (449 DKK)
Känd producent med 9 ha pinot noir-stockar (vielles vignes) planterade mellan 1925-28.
Vinet öppnar med en lätt sprits som härstammar från den tillsatta CO2 som ska hjälpa till att skydda vinet från oxidering eftersom inget svavel används. Halsen lackas därpå med ett tjockt lack som ska skydda korken.
Dofttypiciteten är nästan remarkabel med sin djupa och koncentrerade pinotfrukt - härligt ymnig men hela tiden kontrollerad och superelegant.
Munkänslan är komplex med pigga syror, friskhet och elegans. Lång och sirlig eftersmak som dansar på tungan och lämnar lite spår av flintrök efter sig. Förnämligt på min ära.

4 kommentarer:

Ulrik sa...

Kul läsning. Och jag skrattade när jag såg att det tillhörde kategorin: Ickeitalienskt.

Så kan man såklart också dela upp världen :-)

andersuw sa...

Ulrik: Menar du att det skulle finnas något annat sätt att dela upp den? ;-)

Patrik: Intressant att höra att Fourrier vågar buteljera ett sådant här vin helt utan svavel, särskilt efter alla problem med oxiderade Bourgogneviner under senare år (OK, det har gällt de vita men ändå).

Tror mig aldrig tidigare ha sett att någon riktigt stor och etablerad odlare helt gått ifrån svavlet, särskilt inte i ett prestigevin avsett för lagring som det här.

Å andra sidan är jag inte säker på att jag skulle vilja ha kolsyresprits i ett vin av det här slaget, särskilt inte om det har några år på nacken. I de fall jag hittills stött på fenomenet (på grund av oavsiktlig efterjäsning i flaskan, senast i en Taurasi) har jag knappast tyckt det varit till vinets fördel.

Italienska viner sa...

Ulrik - jag tycker "övrigt" eller "annat" känns så ospecifikt. "Ickeitalienskt" talar mer om vad det handlar om liksom. :-)

Anders - man luftar ut koldioxiden tämligen omgående men jag förstår vad du menar. Ovanligt är det ju i alla händelser.

/Patrik

Anonym sa...

mmm... fourrier.

Tror Ponsot använder sig av ännu mindre svavel. Ang hans viner så gnälls det ju lite då och då också.

/Arvid