måndag 24 maj 2010

Maté 2008 (Sottimano)


Sottimano är en av de producenter som vi har märkt med ett fett Magic-Markerkryss som högaktuell för besök under sommarens Piemonteturné. Man gör ett gäng trevliga barbareschi och en sagolikt bra barbera - Pairolero. Sottimano är väl, vad man nuförtiden kallar, både en modern och traditionell producent med lång maceration och lagring på barriquer.
Vi har aldrig druckit en utjäst brachetto tidigare så vi blev nyfikna när Atomwine sålde ut nollåttorna av Maté för ynka 60 DKK.

Maté är en liten brachettovingård i Treiso på en dryg hektar som brukar ge 3-4000 flaskor. Macerationen pågår i 7-8 dagar och musten får sedan ligga på rostfritt stål i 8 månader.
Vinet är mycket ljust, lätt och transparent - ser nästan ut som en beaujolais. Doften är rik på blommighet av rosor och liljekonvalj, lätt och ljusröd frukt av moreller, smultron och hallon. Ett släktskap med en annan lite obskyr piemontesisk druva - ruché - kan inte uteslutas, den parfymerade karaktären känns igen.

Smaken är lätt med svalkande syror och diskreta tanniner, dock uppfattar man vinet som tämligen intensivt på grund av all floral parfym. Ett slags röd moscato kan man säga.
Synnerligen trevligt att dricka, framför allt på grund av sin regionala typicitet - man behöver aldrig tveka om varifrån på jorden det här vinet kommer - och den moderata alkoholnivån ger ett lätt helhetsintryck. En eller två procent högre alkohol hade varit förödande för den här vinstilen.

(15p/20)

9 kommentarer:

andersuw sa...

Intressant liten övning Patrik! Även vi har provat både Brachetto och Ruché om än i synnerligen begränsad skala: en flaska av vardera om jag minns rätt.

Vi har hittills varit måttligt entusiastiska (särskilt ifråga om Ruchén, Brachetton klarade sig lite bättre), vilket till stor del förklarar varför smakproven inte blivit fler. Lite för mycket söt parfym för våra tannintillvanda gommar. ;-)

Fast det kan naturligtvis bara handla om att vi travat på fel flaskor. Har ni rikare erfarenheter än vi av dessa båda udda druvsorter? Och hur skulle ni i så fall säga att Sottimano står sig i konkurrensen? Finns det någon ytterligare ni kan rekommendera?

De vi provat är:

Ruché di Castagnole Monferrato, Patrizia Boidi, della Mezzena 2003 (tvärnobben)

Marziano Abbona (Dogliani), Vino da Uve Stramature, Bricco d'Appiù 2001? (inte så pjåkigt)

Italienska viner sa...

Tja, har ni svårt för parfymen så är jag rädd att varken brachetto eller ruché kommer att vinna över er på sin sida. Dock har jag märkt att ruché blir "snällare" med lite lagring, brachetto verkar på det hela taget vara lite mildare parfymtekniskt men detta är som sagt den enda icke-brachetto d´Acqui vi provat.

En av de absolut mest klockrena matchningar vi upplevt var en ölbrässerad kalkonrullad fylld med prosciutto och färska örter med en grappapotatispuré serverat till en 2006 Montalbera Ruché - pure heaven!

/Patrik

Italienska viner sa...

Jag hittade förresten den här sidan som har testat ett gäng Ruché di Castagnole Monferrato nyligen:

http://piemonteislife.wordpress.com/2010/05/20/ruche-wine-tasting-notes-ruche-di-castagnole-monferrato/

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Ruchén från i lördags gav verkligen mersmak, enklt men ärligt matvin.

andersuw sa...

Ingvar och Patrik: Hmm. Ja, det lutar väl åt att vi får ge dessa båda doldisar ytterligare en chans vid tillfälle. Men i Brachettons fall vill det nog till att vi hittar något annat än Acqui att sätta tänderna i. Wikipedias beskrivning av vinet låter direkt avskräckande.

Den Brachetto vi provade var för övrigt utjäst, i likhet med Sottimanos, men är delvis ett passitovin med klart högre alkoholhalt. En slags "Amarone delle Langhe". Producenten rekommenderar det till ost och det tror jag också kan vara en lämplig kombination i det fallet. Närmare info om vinet finns här:

http://www.langhe.net/aziende/scheda_vini.asp?az=0296&vi=0347

Apropå vad du skriver om "röd moscato" Patrik, så finns det faktiskt sådan. Prova gärna tysk Wildmuskat (Muskat-Lemberger) och Muskat-Trollinger från Tyskland. Speciella viner är det, men i vårt tycke mer charmerande än de exemplar av Brachetto och Ruché vi hittills råkat på. Och de är normalt sett helt eller nästan helt utjästa.

Vi har allmänt lite svårt för halvjästa ting, med sådär 5-7 procent alkohol och resten socker, vare sig det handlar om Moscato d'Asti eller tysk Riesling. Vi dricker mer än gärna båda dessa druvor, men då definitivt i utjäst, företrädesvis också torrt, skick.

Italienska viner sa...

Aha, Marziano Abbona-varianten av brachetto verkar mycket speciell. "Vino Rosso Aromatico" borgar nog för en riktig Aqua Vera-upplevelse ;-)

Jag tänker inte berätta för min hustru vad ni tycker om halvjästa sippviner, hon är nämligen moscato d´Asti-connoisseur av rang och vurmar även för brachetto d´Acqui såväl som Willi Schaefer riesling... Till många fruktiga desserter och även en del ostar och salume finns inget bättre än en sval moscato d´Asti med lite attityd.

Prova den enda tillgängliga ruchén på SB :
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=81454&Butik=0&SokStrangar=
den har ilat upp lite i pris men är fortfarande en ganska god representant för stilen.

/Patrik

andersuw sa...

Hehe. Hos oss är det omvända roller. Om det är någon i huset som åtminstone har en liten "sweet tooth" så är det jag. Hustruns smak är nog den mest machobetonade jag stött på. Maten skall vara hetare än hetast och vinet torrare än torrast. Hon äter gladeligen Sambal Oelek med tesked utan att röra en min och börjar klaga redan om jag tar fram en Riesling med lite sötma i doften, även om vinet är snustorrt.

Tack för tipset om SB:s Ruché. Hade faktiskt inte ens tänkt tanken att det kunde finnas någon. Men ikväll blir det en Burlotto Langhe Nebbiolo från ... you guessed it ... Atomwine.

Italienska viner sa...

Atomwine hade plockat fel, vi fick Sottomanos LN 2007 istället för Burlotton. Jag hade inte mage att klaga då Sottimanon är en dansk tia dyrare, nollsexan var sublim så vi hade väl ändå tänkt prova nollsju.
Men var lugn, vi har skickat en ny beställning på Burlotto LN 2006 + Monvigliero 2004.

/Patrik

andersuw sa...

Låter betryggande! :-)